6698 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikle Paypal, Applepay gibi yurt dışı fintechler'in faaliyet göstermelerinin önü mü açıldı?

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Değişikliği Sonrası Yurt dışı Ödeme Hizmet Sağlayıcıların Türkiye'de Faaliyet Göstermelerinin Önü mü açılıyor?

 PayPal ve Apple Pay Türkiye'ye geri dönüyor! - Son Mühür - Son Dakika  Haber, Güncel Gazete Haberleri

    6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunda bazı maddelerin değişiklik yapılarak  yurt dışı kişisel veri güvenliği GPDR'a uyumlu olunması için adımlar atılmış olup bu değişikliklikleri özetle değinmek faydalı olacaktır. 12 Mart 2024 Salı günü 32487 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan " 7499 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde Madde 33'de 6698 Sayılı Kanun'un ilgili maddeleri için değişiklikler yayımlanmıştır.

Bu değişikliklerin Özeti şu şekildedir,

  •  Madde 6/3 Özel Kişisel Verilerin işlenmesi yasak fakat, 

   Kişinin açık rızası,

   Kanunların açıkça öngörülmesi,

   Fili imkansızlıklar ile bir başkasının hayati ve beden bütünlüğünün korunması için zorunluluk,

   Kişinin alenileştirdiği kişisel verileri ile alenileştirmeye uygun olması,

   Sır saklama yükümlülüğü altında buluna kişiler ve yetkili kurum ile kuruluşlar 

  • Madde 9/1 Kişisel veriler, 5. ve 6. maddelerde belirtilen şartlardan birinin varlığı ve aktarımın yapılacağı ülke, ülke içerisindeki sektörler veya uluslararası kuruluşlar hakkında yeterlilik kararı bulunması halinde, veri sorumluları ve veri işleyenler tarafından yurt dışına aktarılabilir
  • Madde 9/3 yeterlilikte öncelikte aşağıdaki hususlar dikkata alınır:

 a) Kişisel verilerin aktarılacağı ülke, ülke içerisindeki sektörler veya uluslararası kuruluşlar ile Türkiye arasında kişisel veri aktarımına ilişkin karşılıklılık durumu.

b) Kişisel verilerin aktarılacağı ülkenin ilgili mevzuatı ve uygulaması ile kişisel verilerin aktarılacağı uluslararası kuruluşun tâbi olduğu kurallar.

c) Kişisel verilerin aktarılacağı ülkede veya uluslararası kuruluşun tâbi olduğu bağımsız ve etkin bir veri koruma kurumunun varlığı ile idari ve adli başvuru yollarının bulunması.

ç) Kişisel verilerin aktarılacağı ülkenin veya uluslararası kuruluşun, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmelere taraf veya uluslararası kuruluşlara üye olma durumu.

d) Kişisel verilerin aktarılacağı ülkenin veya uluslararası kuruluşun, Türkiye’nin üye olduğu küresel veya bölgesel kuruluşlara üye olma durumu.

e) Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler.

  • Madde 9/4 a) Yurt dışındaki kamu kurum ve kuruluşları veya uluslararası kuruluşlar ile Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında yapılan uluslararası sözleşme niteliğinde olmayan anlaşmanın varlığı ve Kurul tarafından aktarıma izin verilmesi.

b) Ortak ekonomik faaliyette bulunan teşebbüs grubu bünyesindeki şirketlerin uymakla yükümlü oldukları, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hükümler ihtiva eden ve Kurul tarafından onaylanan bağlayıcı şirket kurallarının varlığı

 c) Kurul tarafından ilan edilen, veri kategorileri, veri aktarımının amaçları, alıcı ve alıcı grupları, veri alıcısı tarafından alınacak teknik ve idari tedbirler, özel nitelikli kişisel veriler için alınan ek önlemler gibi hususları ihtiva eden standart sözleşmenin varlığı. 

ç) Yeterli korumayı sağlayacak hükümlerin yer aldığı yazılı bir taahhütnamenin varlığı ve Kurul tarafından aktarıma izin verilmesi.

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun'un yukarıda bahsedildiği maddelerinde yapılan değişiklikler ile #Paypal, #Applepay #Alipay gibi fintech Ödeme Hizmeti Sağlayıcıların Türkiyede faaliyet göstermesiyle ilgili olarak doğrudan ilgili ve ilişkili bir durum olmayıp Kamuoyunun gündemini oluşturmaktadır.

Bu konuda bir bilgi paylaşımı yapmak faydalı olacaktır,

- 6698 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerinde yapılan değişiklikler ile ilgili firmaların Türkiye'de faaliyet göstermesinde doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır.

- 6698 Sayılı Kanunda yapılan değişiklik sonrasında ilgili firmaların Türkiye'ye gelebileceklerine dair bir algının oluşturulması doğruyu yansıtmamaktadır.

- Paypal ve Applepay gibi fintechler Türkiye'de faaliyet göstermesini engelleyen bir durum söz konusu değildir ve 6698 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikler de engel olmayan bir durum olmadığı için kaldırılacak bir değişiklik de yapılamamıştır.

-Paypal ve Applepay gibi fintechler Türkiye'de faaliyet göstermek istemleri durumunda 6698 Sayılı kanunla değil, 6493 Sayılı Kanun çerçevesinde T.C. Merkez Bankasına Faaliyet izni başvurusu yaparak Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu lisansı almaları gerekmektedir.

- Paypal ve Applepay gibi fintechler faaliyet izni alabilmeleri için Tebliğ de yer alan Bilgi sistemlerine ilişkin sınırlamalar başlığı altında Madde 21 "(1) Kuruluşların birincil ve ikincil sistemleri ile veri yedekleme merkezlerini yurt içinde bulundurmaları zorunludur. " hükmü gereği sunucularını Türkiye sınırları içerisinde bulundurmaları gerekmektedir.

(2) Aynı kuruluşun müşterileri ya da farklı kuruluşların müşterileri arasındaki ödeme işlemlerinin yürütülmesinde kullanılan tüm bilgi sistemleri ve bunların yedeklerinin yurt içinde bulunması esastır. Bu kapsamda dış hizmet alınması halinde, dış hizmet sağlayıcının söz konusu hizmete ilişkin faaliyetleri yürütmede kullandığı bilgi sistemleri ve bunların yedekleri de yurt içinde tutulur. " hükümleri yer almaktadır.

- Paypal ve Applepay'in Türkiyede faaliyet gösterebilmeleri için sunucuların Türkiye'de bulundurulması gerekmekte olup 6698 sayılı Kanun ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Ödeme ve Elektronik Para hizmetleri 6493 Sayılı Kanun ile özel olarak düzenlenen bir faaliyet olup 6698 Sayılı KVK Kanunu ile ilgili bir konu değildir.

Paypal ve Applepay vb. kuruluşların Türkiye pazarına girmek istemeleri ve/veya girmek istememeleri firmaların kendi ticari kararlarıdır. Eğerki faaliyet göstermek isterlerse 6493 sayılı Kanun'un gerekliliklerini yerine getirerek Türkiye pazarında faaliyet gösterebilirler bunun için de firmalar ticari olarak kendilerine göre belirli faktörleri (operasyonel, personel, teknolojik yatırım) dikkate alarak değerlendirme yapmaktadırlar. 

Paypal ve Applepay gibi fintechler 6493 Sayılı Kanun'un gerekliliklerini yerine getirmeleri durumunda 6698 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler olmasa da Türkiye pazarında yer alabilirler.

Özetle PayPal ve Applepay vb. kuruluşların Türkiye pazarında yer almaları operasyonel, pazarlama ve belirli maliyetler doğuracağı için bu pazarda yer almaları 6698 sayılı Kanun'un ilgili maddelerinde yapılan değişikliklerle direk bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında