Finansal Krizler ve Altın

Finansal Krizler ve Altın 

Var olan finansal krizler incelendiğinde, 2008 krizi ve 1973 petrol krizi hariç diğer finansal krizler, altın fiyatlarını olumsuz etkilemiştir. Bunun nedeni ise dünya ülkelerinin ABD kaynaklı olmayan krizlerde, en güçlü para birimi olan dolara kaçarak paralarının değerini korumasıydı. Ellerindeki değerli madenleri satarak likitide ihtiyaçlarını karşılamaktaydılar. 



ABD kaynaklı 2008 krizinde, büyüyen kredi balonuyla birlikte nakit ihtiyacı için şirketler ellerindeki altını sattılar. Başta Amerika Merkez Bankası Fed olmak üzere dünya merkez bankaları krizi daha fazla para basarak çözmeye çalıştılar. Kağıt parayı istedikleri zaman istedikleri miktarda bastıkları için kağıt para sisteminin hiçbir değeri olmadığı ve değer biçilen para birimlerinin krediyi belirleyen para birimlerinden öteye gitmediği anlaşıldı. Nesillerdir ödeme aracı olarak kullanılmış, arzı sınırlı olan altın bu durumda güvenli liman olarak tercih edilmiş, altın fiyatları bu durumda yükselmiştir.  İnsanlar için en güvenli  yatırım aracı olmuştur, bir süre sonra değeri düşmüş gibi görünse de, yükseliş trendini korumuş tur. Krizleri yönetmek için fazla basılan para dünya borsalarında kredi sistemi ile ekonominin balon olmasını devam ettirmiştir. Dünya ekonomiler balonlaştırılmış finans üzerine kuruludur. Birgün hepimiz balon ekonomisinin patlamamasını umarız,  başımıza gelene kadar gözümüzü kapatır bu duruma bekleriz. Nitekim 2019 yılında başlayan ve son 6 - 8 ay arasında yaşana durum incelediğimizde dünaya borsaları ve bizim borsamız aşırı bir şişme mevcut olduğu görebiliriz. Borsalarda olan şişmenin nisan mayıs aylarında bir düzeltmeye gideceği düşünülürken, 2019 Aralık ayında çinde başlaya koronavirüsünün dünyaya bu denli hızlı yayılması düşünülmüyordur. Koronavirüsü dünyada hayatı ve üretimi durdurması ile şişen ekonomi balonunun patlamasını hızlandırdığını ve katkıda bulunduğununu söyleyebiliriz.
Ekonomik olarak baktığımızda herkesin birkaç eve sahip olması, birkaç arabaya sahip olması, istediği her şeyi alabilmesi güzeldi. Bilinmesi gereken asıl durum böyle bir durum varsa şişmiş bir balonun içerisindeyiz ve balonun bir gün patlayacağını unutmamalıyız... şimdi ise Dünya da yaşanan ekonomi balonunun patlamaya başladığı gibi...
Umarım ki geç olmadan bu rüyadan uyanıp gerçekleri görebilmemiz dileğiyle…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında