6493 Sayılı Kanun Doğrultusunda Fatura Ödeme Merkezlerine İlişkin TBB Tebliği

6493 sayılı “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun”un ve alt mevzuatının yayımlanması ile fatura ödemesine aracılık edilmesine yönelik hizmetlerin ilgili Kanun kapsamına alınması ve bu işlemlere aracılık eden şirketlerin BDDK (01.01.2020 Tarihi itibari ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) düzenleme ve denetimine tabi kılınması ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’nin, Fatura Ödeme Hizmeti Veren Şirketlerle bankaların ilişkilerini düzenleyen 05 Kasım 2009 tarihli ve 1016 sayılı “Bazı Gerçek ve Tüzel Kişilerin, Bankaların Sunduğu Olanakları Kullanarak Üçüncü Kişiler Adına Aracılık Hizmeti Vermesine İlişkin Bankalar Tarafından Uyulması Gereken İlkeler” başlıklı düzenlemesinin bazı hükümlerinin değiştirilmesi ihtiyacı doğmuş ve Türkiye bankalar birliği tarafından yapılan düzenleme şu şekildedir;
Birlik Statüsünün 4'üncü maddesinin (1) numaralı fıkrası ve (2) numaralı fıkrasının (s) bendive 5411 sayılı Bankacılık Yasasının 81'inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan"Üyeler, birliklerin statüsüne ve birlikler tarafından alınacak karar ve tedbirlere uymakzorundadır" hükmü göz önünde tutularak, 5 Kasım 2009 tarih ve 1016 sayılı Tebliğ yerinegeçmek üzere aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.

              1. Bankalar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, ÖdemeHizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun ("Kanun") 12 nci maddesininbirinci fıkrasının (e) bendi çerçevesinde fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelikhizmetleri sunmaya yetkili bir ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu ile bukuruluşların temsilcileri haricindeki gerçek veya tüzel kişilerin fatura tahsilatı işlemlerini ticariamaçla gerçekleştirmesine yönelik olarak, internet bankacılığı ve kredi kartı hizmetini faturaödeme amaçlı olarak kullanmalarına izin vermezler. Bir müşterinin fatura tahsilat işlemleriniKanuna aykırı olarak ticari amaçla gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin tespitine yönelikolarak aşağıdaki tedbirler alınır:
b. Bir tüzel kişiye ait hesap/hesaplardan yapılan vergi ödemesi, fatura ödemesi, kredikartlarına yapılan ödeme, SGK prim ödemesi ve trafik cezası ödemesi gibi işlemlerin aylıktoplamının 70 adedi geçmesi ya da sıklıkla tekrar eden ve birbiriyle bağlantılı olması halindeişlemlerin yapıldığı hesaplar ve işlemler incelenir.
c. Bir gerçek kişiye ait kredi kartı ile yapılan işlemler de kontrol edilerek, fatura üretenkurumların internet sitelerinden ayda toplam 30 adetten fazla fatura ödemesi yapıldığı tespitedilen kredi kartları, amaca uygun kullanılıp kullanılmadığı açısından incelenir.
d. Bir tüzel kişiye ait kredi kartı ile yapılan işlemler de aynı şekilde kontrol edilerek, faturaüreten kurumların internet sitelerinden ayda toplam 70 adetten fazla fatura ödemesi yapıldığıtespit edilen kredi kartları, amaca uygun kullanılıp kullanılmadığı açısından incelenir.Yapılan incelemeler sonucunda, bankaların sunmuş oldukları hizmetlerin üçüncü kişileradına ticari amaçla kullandırıldığının tespit edilmesi halinde, gerekli önlemler alınarak bu türişlemler engellenir.
              2. 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi çerçevesinde fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetleri sunmaya yetkili ödeme kuruluşu veya
elektronik para kuruluşu ile bu kuruluşların temsilcileri, bankalar adına makbuz, dekont vb.belgeler düzenleyemez, faaliyetlerinde banka adına işlem yaptıklarına dair ifadelere yerveremez ve ticaret unvanlarında, işletme adlarında, markalarında, makbuzlarında, her türlübelge, ilan veya reklamlarında ve kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda 'banka garantili','banka güvenceli' vb. ifadeler ile banka adına işlem yaptıkları izlenimi yaratacak söz vedeyimleri kullanamazlar.Tebliğ olunur.
a. Bir gerçek kişiye ait hesap/hesaplardan yapılan vergi ödemesi, fatura ödemesi, kredikartlarına yapılan ödeme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi ve trafik cezasıödemesi vb işlemlerin aylık toplamının 30 adedi geçmesi halinde işlemlerin yapıldığıhesaplar ve işlemler incelenir.

Tebliğ No : 1020 Tarihi : 25 Nisan 2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında