Covid-19 & Koronavirüsü ile Yeni Dünya Düzeni

2019 Yılının son ayında Çin'in Wuhan şehrinde canlı hayvan pazarında çıkan ve doktor Li Wenliang tarafından tespit edilen ve çin devleti/polisi tarafından örtmeye çalışılan sonra ise vaka sayıların artması ile durumun ciddiyeti anlaşıldı.

Sars (severe acute respiratory syndrome) ve MERS (Middle East respiratory syndrome) hastalıklarının mutosyana uğramış hali olarak görülen bir hastalık dünyada yerini aldı

Çin'in bu hastalıkla başa etmesi çok kısa sürmesede kontrol altına almayı başardı derken, Dünya ülkeleri covid-19 virüsü ile çok hızlı ve kısa sürede tanıştı. Bazı ülkeler ilk aşamda hızlı aksiyon alırken, ingiltere,isviçre ve ABD gibi ülkeler bu konuda gerekli özeni göstermeyek virüsün yayılmasının önüne geçemedi ve bu gün durum çok vahim bir hal alarak binlerce vatandaşların ölümü ile karşı karşıya kalarak sağlık sisteminin neredeyse çökme durumuna geldiği bir an ile karşılaştılar. Bu dünyada sağlık anlamında yaşana bir hal ilke ülkeler kendilerini virüse karşı değil aynı zamanda ekonomik anlamda da korumaları gerekmekte idi. Ülkeler almış yada almamış olduklar önelemler ile vatandaşlarını ve ekonomilerini korumaya çalıştılar/çalışıyormuş gibi yaptılar. Bir biri ardına ekonomik önlem paketleri, yardımlar açıklamaya başlandı bunu ekonomik gücü yeten ülkeler yapmaya çalıştılar fakat ne kadarı başarılı oldu kaçı yerine ulaştı tartışılır. Aslında gelmek istediğim konu ise dünyayı dize getiren covid19 ile neleri yanlış yaptık/yapıyoruz, ekonominin yanında, doğa düzenine verilen zarar ile şirketlerin kendilerini muhasebe ve denetleme fırsatlarının olduğunu görüyoruz.
Covid 19 ile insanlar artık dışarıyı bırakın kapının önüne çıkamaz oldu, hava kirliliği minimum seviyeye indi hatta sıfırlandı.

 Doğada canlılar yani asıl sahipleri olan hayvan ve bitkilerin hareket alanları arttı şehirlere kadar indiler ve özgürce gezdiler, insanlar sadece evlerinde izlediler, aynı bir zamanlar hayvanat bahçesinde kapalı kafesler ardında bizim onlara baktığımız gibi. Doğa asıl sahiplerine kalarak kendi yenilenmesini gerçekleştirdi, insana ihtiyacı olmadığını, insanın doğaya ne kadar muhtaç olduğunu gösterdi.

Devletlerin covid-19 denetimi ve kontrolü için geliştirdikleri uygulamalar  yada geliştirmesi için talep ettiği firmalar (APPLE  VE GOOGLE) sistemler üzerinden rahatlıkla bizleri takip edebilecek bir çok veriye ve en önemlisi sağlık verilerimize daha rahat ulaşabilecekler. (Kullandığımı tüm uygulamalarda mevcut bir çok izni kendmiz zaten veriyor ve kısıtlayabiliyorduk ama bunu kısıtlama şansımız olmayabilir)

Dünyada petrole sahip olan ülkelerin ekonomik anlamda rahat olduklarını düşünülürken, tüketimin olmadığı bu zaman diliminde üretim hattinden fazla oldu arz talep dengesi şaştı brent petrol 20 $ gördü ve daha da düşüyor ekonomik anlamda zenginliklerinin bir önemi kalmadı,

Dünyanın çeşitli bölge ve ülkelerinde savaşlar yaşanıyordu, savaş haberleri almıyoruz. Devletler vermiş oldukları hizmetleri online ortama ve uzaktan çalışma ile vatandaşlarına sunarak kamu dairelerinde yaşanan kargaşanın ne kadar gereksiz olduğunu,

Özel sektörler (üretim hariç) işlerini uzaktan/evden çalışma ile düzenlediler ve gereksiz yere kira ödediklerini, personelin uzaktan daha verimli çalıştığı,

Ekonominin üretim olmadan ve b planı ile hareket şansı yok ise kısa sürede çökebileceğini gördük. Devletlerde yaşanan bürokrasinin gereksiz olduğunu istendiğinde kısa sürede aşılabileceği ve hareket kabiliyetinin artabileceğini üretim, hizmet için hızlı aksiyonların hayati önem taşıdığını gördük.

Ve en önemlisi Devletlerin ve tüm özel sektörün teknolojiye yatırım yapması gerektiğini, yeni dünya düzeninde artık her şeyin mümkün olduğu ve dünyanın en ücra köşesinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alabilecek bir virüsün olduğunu gördük.

Artık kağıt paranın bir öneminin olmadığını ve ABD'nin istediği zaman istediği kadar para bastığını karşılığının bir önemi olmadığını (zaten biliyorduk) bu gün net bir şekilde gördük.

Ülkerlerin dijital dünya ve dijital (sanal) paraya bakış açıları değişmeye başladığını, hazırlık içerisinde olan ülkelerinde süreçlerini hızlandırdığını görüyoruz.

Ülke ve insanların doğaya karşı davranışlarında değişimin üretimin öneminin ve tekonolinin vaz geçilmez olduğunu öğrendiğimiz ve öğrenmeye devam ettiğimiz bir dönemi yaşıyor vede yaşamaya devam ediyor.



Teknolojiye yatırım yapmayan ülke ve sektörlerin yok olacağı, üretimin olmadan ekonominin çöktüğü, hızlı aksiyon alamayan devletlerin yok olacağı bir yeni dünyaya hoş geldiniz..


Not: Ekonomik ve dünya savaşlarının yönü mü değişiyor, tek bir kurşun bile atmadan artık ülkeleri ve dünyayı dize getirebileceğini gösteren bir durum ile mi karşı karşıyayız veya bu bir test çalışması mıyıdı, diye  sorarak sonlandıralım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında