Merkez Bankası TAM Fatura ve Merkez Kayıt Kuruluşu Kararı

 Merkez Bankası TAM Fatura ve Merkez Kayıt Kuruluşu Kararı


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri faaliyet alanı içerisinde faaliyet gösteren iki kurum hakkında alınan karar 08.10.2020 Tarih ve 31268 sayılı resmi gazete de ilan etmiştir.

6493 Sayılı Kanun bünyesinde Faaliyet gösteren Tam Fatura Ödeme Hizmetleri A.Ş.'nin faaliyetini 
ilgili kanunun 14 ve 15. maddelerinin 1. fıkrası 7166 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararı ile verilen Ödeme kuruluşu  olarak faaliyette bulunma izninin, Kanunun 16. maddesinin 1. fıkrasının (ç) (d) ve (e) bentleri uyarınca iptaline karar vermiştir.

kararın detayları;

MADDE 16 – (1) Banka, ödeme kuruluşuna verilmiş olan faaliyet iznini;

ç) Ödeme kuruluşunun bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen şartları kaybettiğinin tespit edilmesi,
d) Bu Kanunun 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı davranılması,
e) Banka tarafından, ödeme kuruluşunun faaliyetlerine devam etmesinin ödemelerin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna varılması,

Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201008-6.pdf

Merkez Kayıt Kuruluşu faaliyetleri içerisinde vermiş olduğu hizmetlerin 6493 sayılı kanun kapsamına giren "elektronik yönetim kurulu  sistemi servis sağlayıcılığı" faaliyeti ile ilgili kanunun 28/06/2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ödeme ve Menkul kıymet Mutabakat sistemleri  faaliyetleri hakkında yönetmeliğin 17. maddesi uyarınca yetkilendirme kararı verilmiştir.

kararın detayları;

Sistem işleticisinin diğer faaliyetleri

MADDE 17 – (1) Sistem işleticisi, sistemin işletimi ile dolaylı olarak ilgili olan veya sistemin işleyişi ile herhangi bir bağlantısı olmayan ancak sistem katılımcılarının faaliyetlerini geliştiren, güvenli kılan ve kolaylaştıran veya mevzuatla kendisine yetki verilen diğer faaliyetlerde bulunabilir.
(2) Sistem işleticisinin bu madde uyarınca faaliyet gösterebilmesi için Bankanın bu faaliyetleri onaylamış ve sistem işleticisine verilen faaliyet izni kapsamına almış olması gerekir.
(3) Banka, sistem işleticisine bu madde uyarınca faaliyet gösterebilmesi için ilave öz kaynak bulundurma yükümlülüğü getirebilir.
(4) Sistem işleticisi bu madde uyarınca sunacağı diğer faaliyetlerden kaynaklanabilecek riskleri göz önünde bulundurur ve bu riskleri etkin bir şekilde yönetmek için gerekli önlemleri alır.
(5) Banka, sistem işleticisinin bu madde uyarınca yürüttüğü diğer faaliyetlerin sistemin sorunsuz işleyişini olumsuz etkilediği kanaatine varması durumunda sistem işleticisinden bu faaliyetleri durdurmasını veya bu faaliyetlerin sistem işleticisine ayrı bir kanunla verilmiş olması durumunda sisteme ilişkin faaliyetlerin ayrı bir tüzel kişilik altında yürütülmesini istemeye yetkilidir.



Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201008-7.pdf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında