ÖDEME HİZMETLERİ/SİSTEMLERİ

 

ÖDEME HİZMETLERİ/SİSTEMLERİ

Ödeme sistemleri ilk çağlardan bu yana kullanılan ve sürekli yeniliklerle güncellenen bir finansal eko sistemdir. İlk zamanlar ödemeler değiş tokuş ile yapılmaya daha sonra maden, metal, kâğıt derken günümüzde kartlı ve kartsız yöntemleri kullanıyoruz. Aslına ödeme hizmeti, ödeme sistemi, kartlı ve nakit ödeme olmak üzere birçok ödeme sistemi ile günlük hayatta karşılaşıyoruz..

 Bugün sizlere Türkiye de resmi statü kazanan ve yeni bir sektör/alan olan Ödeme sistemleri üzerine bilgi aktarmaya çalışacağım.

Dünyada değişim 1987 de  Edward Bellamy’in Looking Backward or Life in The Year 2000isimli romanı ile başlayan bu yapı, Türkiye, 1980’lerin başından itibaren ekonomik yapısal değişime girmiştir. Bu değişim ilk olarak bankacılığın sanayi alanında kullanılması ile başlamış ve ekonomik açık hale getirilmiştir. 1980-1990 yılları arasında bankacılık yapısı gelişmeye ve değişmeye devam etmiştir. Sanayi ile başlayan bu değişim günümüzde bireysel odaklı olarak devam etmekte ve bireysel çözümler alanında ilerlemektedir.


1980 lerde başlayan bu değişm 1987’lerde  ilk ATM nin kullanılması ile ödeme sistemlerinin de temelleri atılmaya başlamış ve kartlı ödemelerin sistemde yer alan ciro ve adetleri artmaya başlamıştır.

1991 yılında ilk elektronik pos kullanılmaya başlamasıyla Ödeme sistemlerinin değişimi ve gelişimi başlamış, günümüze kadar sistematik gelişmelerle yenilenmiş, ürün, hizmet alışverişi sonucu oluşan bu yapı bu günlerde büyük bir sektör haline gelmiştir. 

Ödeme sistemleri hayatımızın her anında olan ve kaçınılması mümkün olmadığı bir sistemdir. Bugün bir markete, alışveriş merkezine ve bakkala gittiğinizde yapacağınız ödememeyi satıcının sorusu ya da kampanyası sizin kullandığınız/kullanacağınız ödeme sistemini belirlemekte

Ödeme sistemlerin gelişimini ve bankacılık sisteminin değişimini çok hızlı olmakla beraber günümüzün en büyük etkisi pandemi/salgın ile oldu. Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan COVID19 virüsü ile yaşam şartlarımız, alışkanlıklarımız ve en önemlisi de ödeme yöntemlerimiz ve sistemlerimiz değişti.  Artık ödeme yaparken nakit değil kredi kartı kullanıyor hatta kredi kartının da temassız özelliğini kullanıyoruz.  Bu bilgileri isterseniz aşağıdaki görsellerle daha net anlaşılır hale getirelim.


 

💳Eylül ayında kartlı ödemelerde %25 artış görüldü

💳Eylül ayında toplamda 106,4 Milyar TL kartlı ödeme gerçekleşti

 

💳Eylül ayında toplamda kart sayısı 255 Milyon adete ulaştı 

 

💳İnternetten kartlı ödeme tutarı 25 milyar TL’yi aştı

💳İnternetten kartlı ödeme gerçekleşen işyeri adedi 60 bini geçti


Yukarıda paylaşımı yapılan veriler Eylül 2020’ye ait olup ödeme sisteminin ne derece hızlandığını ve bu ödemelerin ise sadece kartlı ve temassız ödemeler olduğunu hatırlatalım.

Hizmet alan ya da hizmet veren olarak yaşamımızı sürdürdüğümüz dünya gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.  Sanal işletmeler, homeoffice çalışma yapısı artık hayatımızın vaz geçilmezi yeni normal veya yeni gelecek olarak adlandırılmakta iken ödeme sistemleri gelişimi ve hızı kaçınılmaz olarak hayatımızdaki yerini almış ve büyümeye devem edecek.

Bu bağlamda değişen ve globalleşen dünyada ödeme sistemleri geleceğin ödeme süreçlerini değiştirmeye geliştirmeye devam ede dursun ülkemizde yer alan ödeme sistemi ve yapıları hangi aşamada ve ne kadar gelişmekte?

Diyerek sonlandırıyor bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Saygılarımla…


 Kaynak: 

BKM

https://www.vectorstock.com/










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında