Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Raporları

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Raporları



Ödeme ve Elektronik para kuruluşları 6493 sayılı kanun kapsamında denetime ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Ödeme ve Elektronik para kuruluşlarının faaliyetlerini iç denetim, iç kontrol ve risk birimleri doğrultusunda denetler ve bu denetimleri üst mercilere ve yasal otoritelere (TCMB, MASAK) raporlama yaparlar. 

Malumunuz geçtiğimiz yıl aralık ayında "Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" yayımlanan yeni yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmış ve "ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİK " için 1 yıl uyum süreci tanınmıştı, T.C. Merkez Bankası geçtiğimiz Günlerde yayınlamış olduğu tebliğ kapsamında yönetmelik ve tebliğ de 28.02.2023 tarihine kadar uzatmış oldu. Bu kapsamda hali hazırda yapılan raporlamaların sıklığı ile yeni denetim süreçleri eklenmiş olup aşağıda paylaşılmıştır.


Kuruluşların Hazırlaması Gereken Zorunlu Raporlar




Bu raporların yanı sıra iç kontrol birimi tarafında TCMB'na düzenli olarak "3 aylık, 6 aylık ve yıllık" olarak gönderilmesi gereken raporlar bulunmaktadır. Bu raporların şablonları Merkez bankası tarafından kuruluşlar ile paylaşılmıştır.

Ayrıca Gelir idaresi tarafından yürütülen çalışma doğrultusunda Btrans raporlama süreci başlayacak olup testleri devam etmektedir.

faydası olması dileği ile keyifli günler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında