Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST sistemine katılımı




T.C. Merkez Bankası 2021 yılında canlıya aldığı ve bankaların sisteme dahil olduğu "Fonların Anlık ve Sürekli Transferi" (FAST)  ile gündelik hayatta saat sınırına takılmadan bankalar arası para transferi yapılmasına imkan sağlayan sistemi devreye aldı. Devreye alınan ilk zamanlarda limitler düşük olsa da bu gün baktığımızda bireysel kullanıcılar için 5.000,00 TL fon transferi yapılmasına ve TR Karekod ile 10.000,00 TL kadar olan ödeme işlemlerine aracılık edilmesine imkan sağlanmış oldu.

FAST hakkında bilgi ve limitleri buradan kontrol edebilirsiniz.

Bugün geldiğimiz noktada 6493 sayılı kanun ile faaliyet yürüten ve finansal kuruluşlar arasında yer alan Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının da FAST sistemine dahil olması ile bankalar hariç olarak kuruluşlarda artık fonların transferine 7/24 aracılık etme imkanı bulacaklar. Bu bağlamda bankalar üzerinden gerçekleşen işlemlerin Ödeme ve Elektronik Para kuruluşları üzerinden gerçekleşmesi ile kuruluşların işlem hacimlerinde ve işlem adetlerinde bir artış olacağını kesin. Tabi FAST sisteminin avantajları oldukça riskleri de beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir. Kuruluşların sisteme dahil olması ile fraud yapılarının güçlendirilmesi ve personel anlamında takviye yapması gerektiğini hatırlatmakta fayda olacaktır. 

Ödeme ve Elektronik Para kuruluşlarına hayırlı olmasını temenni eder, en kısa sürede sisteme dahil olacak ilk kuruluşlar için merakla beklemekte olduğumu paylaşmak isterim.

Ayrıca T.C. Merkez Bankası Yayınlamış olduğu duyuru ile her ne kadar 2023 ilk çeyreğinde Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarını FAST'a dahil edecek olsa da 2021 yılında kuruluşlar FAST sistemi için başvurularını yapmaya başlamış ve teknik döküman beklediklerini paylaşmak isterim. (Güncelleme)

NOT: İlk kuruluşlar için bir kaç tahminim var entegrasyon ve aktif olması durumunda paylaşacağım.

T.C. Merkez Bankasının Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST Sistemine Katılımına İlişkin duyurusu'nu web sitesinde yayınladı ve duyuru içeriğini sizler için paylaşıyorum.

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının FAST Sistemine Katılımına İlişkin Basın Duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kendi beşerî sermayesi ile açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılarak tasarlanıp geliştirilerek 2021 yılında işletmeye alınan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sisteminde 24 üye banka bulunmaktadır.

2023 yılında Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının da FAST Sistemine doğrudan katılımı sağlanacaktır.

FAST İş Yeri Ödemeleri ile ilgili gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup, 2023 ilk çeyreğinde kullanılmaya başlanacaktır.

TCMB tarafından işletilen ve 8 Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan yeni nesil 7/24/365 anlık ödeme sistemi FAST Sistemi günün her anındaki anlık para transferi ve ödeme ihtiyacını karşılamakta ve her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. FAST Sisteminde günlük ortalama 7,9 milyar TL tutarında 6,4 milyon ödeme hesaplar arasında anlık gerçekleşmektedir.

Fon transferlerini ve ödemelerde IBAN yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi kullanabilmemizi mümkün kılarak hayatımızı kolaylaştıran Kolay Adresleme Sisteminde kayıtlı kullanıcı sayısı ise 19 milyona ulaşmıştır. 

Liralaşma Stratejisi kapsamında dijital ekonomi yol haritasının önemli bir unsuru olan FAST Sisteminin kapsam ve kapsayıcılığını arttırmak için gereksinimleri yerine getiren Ödeme ve E-Para Kuruluşlarının 2023 yılında FAST Sistemine doğrudan katılımı sağlanacaktır. Bu gelişmenin ödemeler alanında rekabetin ve yenilikçiliğin artmasını destekleyeceği, yeni ve katma değerli hizmetlerin sunulmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Ayrıca, FAST Sisteminin, alışverişlerde mevcut ödeme yöntemlerini tamamlayıcı şekilde kullanılmasını sağlayacak FAST İşyeri Ödemeleri ile ilgili hazırlıklar da tamamlanmıştır. Mobil uygulamalar ve POS cihazlarının ekranlarında görüntülenen TR-Karekod’u okutulmasıyla hesaptan hesaba anlık ödeme ödeme imkânı sunan FAST İşyeri Ödemeleri tüm vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracaktır. FAST İşyeri Ödemeleri ve kişiden kişiye ödemeleri destekleyen yenilikçi uygulamalar 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanacaktır. 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

İletişim 

Ayrıntılı bilgi için basin@tcmb.gov.tr e-posta adresine elektronik posta gönderilebilir.


Kaynak : TCMB 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında