Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan(TCMB) gelen Bankalar Arası kart Merkezi(BKM) hamlesi

2020 Ocak itibari ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB/Merkez Bankası)nın Ödeme sistemleri kanunu ve lisanslama sürecinde yapılan regülasyonla yetkili otorite kılınmasıyla birlikte Kanun içerisinde hizmet ve faaliyet dışı hizmetler başlığı doğrultusunda bazı kurumlara yetkilerin verdiğini resmi gazetede yayımlanması ile şahit olduk.  

Mayıs ayında ise Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) ye 6493 sayılı Kanun’un 8. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca hâkim ortak olarak hissedar oldu. haberi ile karşılaştık. 

TCMB Başkan Yardımcısı Şener, "Ödemeler alanında bankamızca belirlenen geliştirme konularında BKM'ye ilave sorumluluklar verilecektir. Bu karar, ödeme sistemleri ve finansal teknolojilere uyumu güçlendirmek amaçlıdır." diyerek özetledi. BKM bankaların oluşturmuş olduğu bir kuruluş olup 6493 Sayılı kanun ile lisans almış ödeme kuruluşları arasında oluşacak olan rekabetin bankalar leyihe dönüşecek bir yapıya dönüşebilirdi. Merkez Bankasının bu almış olduğu karar ile bankalar ve 6493 Sayılı kanun ile lisans almış Ödeme ve elektronik para kuruluşları da pastaya ortak olabilecek müşteri deneyimi ile hızlı çözüm üreten kullanıcıcı deneyimine önem vereinin kazanacağı bir pazar oluşturmanın zeminini hazırmamış oldu. 
Merkez bankası ile aslında hareket alanı daha da artan BKM yurt dışına açılma ve ortak ödeme yöntemlerinin de daha hızlı gündeme gelmesini sağlayacağı kanaatindeyim. 
Önümüzdeki günlerde Merkez bankasının karar ve hareket kabiliyeti ile BKM'nin gelişim süreçlerini izleyerek göreceğiz. 


Merkez Bankasının Ortaklığı sonrası BKM de değişin yeni ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir;

Ortaklar

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
  • T. Garanti Bankası A.Ş.
  • Akbank T.A.Ş.
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
  • T. Vakıflar Bankası T.A.O.
  • QNB Finansbank A.Ş.
  • ING Bank A.Ş.
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş
 

30.04.2020 tarihinde gerçekleşen 2019 Yılına Ait Olağan Genel Kurul Toplantısıyla yapılan sermaye artışı sonucunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 6493 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin dördüncü fıkrası* uyarınca BKM nin hissedarları arasına katılmıştır.


 Kaynak-1 : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/tcmb-bkmye-hissedarlik-odeme-sistemleri-ekosisteminin-uyumunu-guclendirmek-amacli/18264
 Kaynak-2 : https://bkm.com.tr/bkm-hakkinda/ortaklar-ve-uyeler/ortaklar/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında