FAST LİMİTİ YÜKSELDİ VE TR KAREKOD İLE ALIŞVERİŞ İMKANI

 FAST LİMİTLERİ YÜKSELTİLDİ VE TR KAREKOD İLE ALIŞVERİŞ BAŞLIYOR

FAST Sistemi 8 Ocak 2021 itibarıyla vatandaşın kullanımını açılmış, 7 gün 24 saat para transfer imkanı veren bir sistem olarak TCMB tarafından geliştirilmiştir.

FAST Sistemi, 8 Ocak 2021’te yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla 50 TL limitli olarak başlatılmıştı. FAST sisteminde üst işlem limiti 29 Ocak 2021 tarihinde 1.000 TL’ye, ardından 4 Ağustos 2021 tarihinde 2.000 TL’ye yükseltilmişti. 


FAST Sistemine gösterilen yoğun ilgi ve ödemeler ekosisteminin dinamik gereksinimleri ve  ekonomik süreçler göz önünde bulundurularak para transferlerinde 2.000 TL olan FAST işlem tutar limiti de 21 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 5.000 TL’ye yükseltiliyor.

Peki FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? FAST ile EFT‘nin farkı nelerdir? İşte A’dan Z’ye FAST sistemi hakkında merak edilenler,

Fast Nedir?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından yeni işletime alınan anlık ödeme sistemidir. FAST’ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.




FAST aracılığıyla yaptığım işlem ne kadar sürede karşı hesaba geçer?

FAST Sistemi bir anlık ödeme sistemidir. Yani siz ödeme talimatınızı onayladığınız an finansal kuruluşunuz talimatı FAST’a gönderir. Ödemeniz saniyeler içinde karşı finansal kuruluştaki alıcının hesabına geçer. Ödemeyi alan kullanıcı anında hesabına gelen fonu kullanabilir. 25 saniyede tamamlanmayan işlemler iptal edilir ve gönderen ve alan müşteri işlemin iptal edildiğine dair finansal kuruluşu tarafından bilgilendirilir.


TR Karekod ile Alışveriş İmkanı 

14 Şubat 2021 tarihli duyuru ile birlikte FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sisteminin, alışveriş işlemlerinde nakite ek olarak tamamlayıcı bir ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü, FAST’a entegrasyonu tamamlanan “TR Karekod” kullanılarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinde tek seferde 10.000 TL’ye kadar işlem yapmasına imkan sağlanmış oluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), FAST sistemi ile ülkemiz ödemeler altyapısında yaptığı yenilikçi iş yapış yöntemlerini destekleyecek çalışmalar kapsamında 21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye’nin kendi ulusal karekod standartlarını “TR Karekod” olarak isimlendirerek oluşturmuş ve 8 Ocak 2021 tarihinde yeni nesil anlık ödeme sistemi FAST’ı devreye almıştır. Ödemeler ekosisteminde liralaşma odaklı her türlü teknolojik yeniliklerin çok hızlı bir şekilde uyarlanmasına yönelik stratejik teknolojilerdeki tüm gelişmeler yakından takip edilmektedir. 

FAST Sisteminin, alışveriş işlemlerinde nakit ödeme yöntemine tamamlayıcı bir alternatif ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmalar TCMB ve Bankalararası Kart Merkezi tarafından sürdürülmektedir. “TR Karekod” kullanılarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinde tek seferde 10.000 TL’ye kadar işlem yapılabilecektir.  TR Karekod’un yaygınlaşarak hayatımıza girmesi ile birlikte vatandaşlarımız alışverişlerde iş yeri tarafından oluşturulan ödeme karekodunu mobil uygulamaları ile okutarak FAST sistemi altyapısı ile anlık ödeme gerçekleştirebileceklerdir. İlerleyen dönemlerde Statik ve Dinamik Karekod kullanımının daha çok yaygınlaşacağını ve hayatın her anında kullanılacağını söyleyebiliriz.

FAST Sistemi aracılığıyla günlük ortalama 3,5 milyon adet ödeme gerçekleştirilmekte olup, transferler müşteri hesapları arasında bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleştiği görülmektedir.

 Ezberlenmesi ve kullanılması zor olan IBAN numaraları yerine, telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde FAST ödemesi yapılabilmesine olanak sağlayan Kolay Adresleme Sistemine kayıt olan kullanıcı sayısı 15,5 milyona ulaşmıştır. 


Bu bağlamda finansal teknolojinin geliştiği günümüzde FAST ile zaman sorun olmaktan çıkmış ve bankacılık sistemi 7/24 olarak işlem yapması desteklenmiş oluyor.


Kaynak https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Duyurular/Basin/2022/DUY2022-13
https://fast.tcmb.gov.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında