Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Sermaye, Özkaynak ve Meslek Sorumluluk Sigortası

  Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarında
Sermaye, Özkaynak ve Meslek Sorumluluk Sigortası



    01.12.2021 Tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarına intibak süresi vermişti. Verilen bu süre içerisinde Kuruluşların Sermayeleri ile özkaynak ve meslek sorumluluk sigortası İntibak süresinin içerisinde yer alan önemli madde başlıklarından biri.

    Gelin yeni tebliğ kapsamında  yapılan düzenleme ile sermaye, öz kaynak ve mesleki yeterlilik sigortalarına göz atalım.


SERMAYE

Faaliyet izni başlığı alında,

 "Madde 11 de yer alan faaliyet izni doğrultusunda “e” fatura ödemeye aracılık hizmeti sunmak için en az 1 milyon TL, Diğer ödeme ödeme hizmetleri sunmak için 2 milyon TL ve elektronik para ihtaç etmek için en az 5 miyon TL her türlü muvazaadan ari ödenmiş sermayesinin olması gerekmektedir" şeklide bilgi vermekte ve sermaye yeterliliğinde bir değişiklik yapılmadığını görüyoruz.


ÖZKAYNAK HESAPLAMA

 Özkaynak hesaplama bir çok maddeyi ve içeriği barındırmakta olup kuruluşlar ilgili hesaplamaları  "Madde 32 ‘de yer alan bilgiler doğrultusunda özkaynak oranı " belirlenmektedir. 


ÖZKANYAK YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI


 Madde 32 de belirlenen usul ve esaslara göre Haziran ve Aralık ayı sonu itibariyle öz kaynak hesaplaması yapılır.


 4. maddenin 1. Fıkrasının “e” (fatura ödemeye aracılık) bendinde belirlenen ödeme hizmetini gerçekleştiren kuruluşlar  için 3 milyon TL,

 33. maddenin 3. Fıkrasına göre hesaplanan asgari öz kaynak tutarından; 4. Maddenin 1. Fıkrasın münhasıran (g) bendinde yer alan  ödeme hizmetlerini sunanlar hariç olmak üzere diğer ödeme  kuruluşları için 5 milyon TL,

33. maddenin 3. Fıkrasına göre hesaplanan asgari özkaynak tutarından; Elektronik Para  kuruluşu için 13 Milyon TL ve 6. Fıkraya göre hesaplanan asgari özkaynak tutarından  az olamaz.

33. Madde, Fıkra (3) Asgari özkaynak tutarı 4 üncü maddenin birinci fıkrasının münhasıran (g) bendinde yer alan ödeme hizmetini sunan kuruluşlar hariç olmak üzere, ödeme hacmi yüzelli milyon Türk Lirasından az olan kuruluşlar için aşağıda belirtilen tutarların toplamından, ödeme hacmi yüzelli milyon Türk Lirası ile beşyüz milyon Türk Lirası arasında olan kuruluşlar için aşağıda belirtilen tutarların toplamının iki katından, ödeme hacmi beşyüz milyon Türk Lirasından fazla olan kuruluşlar için aşağıda belirtilen tutarların toplamının üç katından oluşur:


a) İlk 50 Milyon TL'lik (0-50 milyon Türk Lirası arası dilim) ödeme hacminin yüzde dördü (%4).

b) Sonraki 50 Milyon TL'lik (50-100 milyon Türk Lirası arası dilim) ödeme hacminin yüzde iki buçuğu (%2,5).

c) Sonraki 50 Milyon TL'lik (100-150 milyon Türk Lirası arası dilim) ödeme hacminin yüzde biri (%1).

ç) Sonraki 350 Milyon TL'lik (150-500 milyon Türk Lirası arası dilim) ödeme hacminin binde beşi (%0,5).

d) Ödeme hacminin geriye kalan tutarının (500 milyon Türk Lirası üzeri) binde iki buçuğu (%0,25).


(4) Üçüncü fıkranın uygulanmasında ödeme hacmi, hesaplama döneminden önceki son oniki ay içinde kuruluşun gerçekleştirdiği ve gerçekleşmesi için 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca ödeme emrini başlattığı ödeme işlemleri tutarının ay sayısına bölünmesiyle bulunur. Faaliyet izni alınmasından itibaren oniki ay geçmemiş olması halinde, hesaplama dönemine kadar geçen ay sayısı dikkate alınır.


(5) Banka, asgari özkaynak tutarını, 4 üncü maddenin birinci fıkrasında sayılan faaliyetler bazında farklılaştırmaya yetkilidir.

(6) Elektronik para kuruluşu, ortalama elektronik para yükümlülüğünün yüzde ikisi kadar özkaynak bulundurmakla yükümlüdür. 4 üncü maddenin birinci fıkrasında sayılan ödeme hizmetlerini de yürüten elektronik para kuruluşu, bu fıkraya göre hesapladığı tutara ilave olarak üçüncü fıkraya göre hesaplanan tutarda asgari özkaynak bulundurur.


(7) Altıncı fıkranın uygulanmasında ortalama elektronik para yükümlülüğü, elektronik para kuruluşunun son altı aylık dönemde her günün sonundaki ihraç edilmiş elektronik paraya ilişkin finansal yükümlülüklerinin ortalamasıdır. Ortalama elektronik para yükümlülüğü, hesaplama dönemi olan ayın ilk iş günü hesaplanır ve o ayın değeri olarak kabul edilir.


(8) Özkaynağın birinci fıkrada belirtilen sınırların altına düşmesi halinde, durumun öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde ve her halükarda Haziran ve Aralık ayı sonundan itibaren altmış gün içinde Bankaya bilgi verilmesi zorunludur. Bankaca verilecek süre içinde birinci fıkraya aykırılığın giderilmemesi halinde, Banka Kanunun 21 inci maddesinin sekizinci fıkrası çerçevesinde işlem tesis etmeye yetkilidir.


(9) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının münhasıran (g) bendinde yer alan ödeme hizmetini sunan kuruluş, asgari 1 Milyon TL tutarında mesleki sorumluluk sigortası yaptırmakla veya 36 ncı maddenin dördüncü fıkrası uyarınca 1 Milyon TL değerinde teminat bulundurmakla yükümlüdür. Bu fıkra uyarınca yaptırılması gereken mesleki sorumluluk sigortası ve bulundurulması gereken teminat tutarı, ilk yüz bin müşterinin ardından her yüz bin yeni müşteri için 500 Bin TL tutarında arttırılır.


(10) Banka, dokuzuncu fıkrada yer alan tutarı yüzde elli oranına kadar artırmaya yetkilidir


 Madde 33 de yapılan hesaplamalar da "Müşteri sayısı, işlem hacmi ve elektronik para kuruluşu ise ihraç ettiği ortalama elektronik paranın %2 oranında ve ilave olarak 4 üncü maddenin birinci fıkrasında sayılan ödeme hizmetlerini de yürüten elektronik para kuruluşu, 6. fıkraya göre hesapladığı tutara ilave olarak üçüncü fıkraya göre hesaplanan tutarda asgari özkaynak bulundurmak zorundadır.





Ayrıca kuruluşlarca tutulacak olan teminatlar Yönetmeliğin 36 maddesinin;

15) Bu madde uyarınca tutulacak teminatlar, nakit veya devlet iç borçlanma senedi veya Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilmiş kira sertifikası olarak tutulabilir. Teminatların devlet iç borçlanma senedi veya Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilmiş kira sertifikası olarak tutulması ve piyasa değerinin en az yüzde onu tutarında değer kaybetmeleri halinde, kuruluşun on iş günü içinde teminatı bu madde uyarınca tutması gereken tutara tamamlaması ve durumu Bankaya bildirmesi zorunludur.

(16) Bu maddenin uygulanmasında müşteri sayısı; her ayın son iş günü itibarıyla kuruluş nezdinde ödeme hesabı bulunan ve son bir ay içerisinde bir ödeme işlemi gerçekleştirmiş veya hesabında en az yüz Türk Lirası bakiye bulunmuş müşteri sayısının son takvim yılındaki aylık ortalaması ile her ayın son iş günü itibarıyla kuruluş tarafından ihraç edilmiş olup bakiyesi son bir ay içerisinde herhangi bir anda yüz Türk Lirasının üzerine çıkmış anonim ön ödemeli araçların sayısının son takvim yılındaki aylık ortalamasının toplanması yöntemiyle hesaplanır. Bu fıkranın uygulanmasında, işyeri niteliğinde olan müşteriler on ile çarpılarak hesaplamaya dahil edilir.


Bu kapsamda Ödeme ve Elektronik para kuruluşları ÖZKAYNAK VE MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI kapsamında bu zamana kadar bir aksiyon almadılar ise en kısa sürede almaları gerektiğini ve son günün 01.12.2022 olduğunu hatırlatmış olalım.




 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında