Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarında Temsilci Unvanı

 Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarında 

Temsilci Unvanı



Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları müşterilerine fiziki olarak dokunmak istediği noktalarda kendi ad ve hesabına hareket edecek ve 6493 sayılı kanun ve alt düzenlemeleri doğrultusunda yeterliliğe sahip olan kişi yada firmalar ile faaliyet yürütebilmektedir.

Yönetmelikte temsilciyi "Kuruluş adına ve hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişi" olarak tanımlamaktadır. Yönetmeliğin 18. Maddenin 13. fıkrasında temsilci adının değerlendirilmesinde kullanılacak kriterler tanımlanmıştır. Fakat bu kriterlerde unvan bilgisiyle ilgili bir bilgi yer almamaktadır.  Bu gün Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları aldıkları faaliyet izni kapsamında faaliyetlerini yürütmekteler fakat TCMB'da hala başvuruları bulunan ve bu süre içerisinde faaliyet yürütmeyen firmalar bulunurken Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları ile yaptıkları anlaşma doğrultusunda faaliyet gösteren yada Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu izlenimi veren firmalar mı var?

Gelin bu konuya neden değinmek istediğimizi yada kaleme aldığımızı açıklamaya çalışalım.

Malumunuz 2020 Yılı Ocak ayı itibari ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Lisans ve denetleme yetkisi Yasal düzenleme ile BDDK'dan alınarak TCMB'na devir edilmişti. Bu devir sürecinden önce BDDK Lisans süreçleri ile gerekli düzenleme ve denetlemeleri gerçekleştirmekte idi. 

BDDK'nın Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarında yaptığı denetimlerde, Unvanlarda bazı ifadeler tespit emiş ve bu kapsamda, Kanunun 28. Maddesinin ikinci fıkrası " Bu Kanuna göre alınması gereken izinleri almaksızın ticaret unvanlarında, her türlü belgelerde, ilan ve reklamlarda veya kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda sistem işleticisi, ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu gibi faaliyet gösterdiği izlenimini yaratacak söz ve deyimleri kullanan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. " hükmü gereği temsilcilerinin unvanlarında "Ödeme Kuruluşu", "Elektronik Para Kuruluşu"," Elektronik Para", Ödeme merkezi/noktası","Tahsilat Merkezi/Noktası","Tahsilat/Ödeme Hizmetleri" ibarelerinin kullanılmaması hakkında bir yazı yazmış ve 31.12.2019'a kadar süre vermiş ve gerekli düzelmelerin yapılmasını istemişti. 2020 Yılı itibari ile TCMB'na devir ile birlikte lisanslama süreçleri uzamış ve lisans alamadıkları için faaliyet gösteremeyen ve lisans bekleyen firma sayısı artmıştır. Bu bekleyiş doğrultusunda Firmalar gelir elde etme yöntemleri aramış bulanlar olduğu gibi bulamayanlarda olmuştur.



Fakat piyasada lisans alamayan kuruluşlar Kanunun 28. Maddesinin ikinci fıkrasını unutup lisanslı Ödeme ve Elektronik para kuruluşları ile hizmet gösteren var ise bu konuda gerekli düzeltmeleri yapmaları sağlıklı olacaktır. Yoksa TCMB yapılan düzenli raporlamalarda yapılacak bir bildirim her iki taraf için de cezai yaptırımlar doğurabilir diyerek uyarmış olalım.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında