Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının 2023 Yılı için Asgari Özkaynak Tutarları Belirlendi

 6493 SAYILI KANUN İLE HİZMET VEREN ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARIN ASGARİ ÖZ KAYNAK YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN YENİDEN DEĞERLEMESİNE DAİR TEBLİĞ YAYINLANDI



    2020 yılında hayatımıza giren Covid19 pandemisiyle finans sektöründe teknolojinin kullanımı ve dijitalleşmenin ne kadar önemli oluğunun anlaşılmasını hızlandırmış ve yaşanan çip krizi ile birlikte çipli kart sağlayıcıları üretim sorunu yaşamıştı. Covid19 her ne kadar hayatımızı olumsuz etkilese de finansal teknolojiler alanında kuruluşlar için yeni ürünler ve hizmetlerin üretilmesine, son kullanıcılar için ise alternatif ödeme yöntemlerinin gelişmesine vesile oldu. Ülkemizde Ödeme hizmetleri alanında 2013 yılında kanun ve yasal düzenleme içerisine alınan ve otorite denetimi ile lisanslama sürecine dahil edilen Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının önemli rol aldığını ve pazardaki pastadan pay aldıklarını sunmuş oldukları ürün ve hizmetlere görmekteyiz.

T.C. Merkez Bankası olası müşteri mağduriyetlerin önüne geçmek ve firmaların finansal yeterliliklerini arttırmak üzere bir adım attı. Atılan bu adımla Ödeme ve elektronik Para kuruluşlarının öz kaynak yükümlülüğünü Yönetmeliğin 33 maddesinin birinci fıkrası uyarınca yeninden hesaplanmasına dair 2022 yılında ilk tebliği yayınlamıştı. Yayınlana yeniden değerleme tebliğiyle son kullanıcılar için oluşabilecek risklerin azaltılması ve kuruluşların finansal anlamda daha güçlü bir zemine oturtmak için adım atıldığını görmüştük.


22 Ocak 2022 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31727


TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

1/12/2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) “Asgari özkaynak yükümlülüğü ve mesleki sorumluluk sigortası” başlıklı 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca; Yönetmeliğin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen ödeme hizmetini gerçekleştiren ödeme kuruluşları için üç milyon Türk Lirası, Yönetmeliğin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının münhasıran (g) bendinde yer alan ödeme hizmetini sunanlar hariç olmak üzere diğer ödeme kuruluşları için beş milyon Türk Lirası ve elektronik para kuruluşu için onüç milyon Türk Lirası olarak belirlenen asgari özkaynak yükümlülüğü tutarları, sırasıyla beş buçuk milyon Türk Lirası, dokuz milyon Türk Lirası ve yirmibeş milyon Türk Lirası olarak belirlenmiştir.


Belirlenen bu tutarlar 1/4/2022 tarihinde yürürlüğe girer.




2022 yılında yayınlanan tebliğ ile;





22.01.2022 Tarihinde yayınlanan tebliğ ile mevcutta lisans almış Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları özkaynak yükümlülüklerini 01.12.2022 tarihine kadar yerine getirmeleri yönetmelikte belirtilmişti fakat 2021 Kasım ayında yayınlanan tebliğle uyum süresi 28.02.2023 Tarihine ertelendi. 

T.C. Merkez Bankası Yönetmeliğin 33 maddesinin birinci fıkrasının " Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan fiyat endekslerindeki yıllık değişimler göz önünde bulundurularak Banka tarafından her yıl Ocak ayında tekrar değerlendirilir." cümlesi amir kabul edilerek Kuruluşların Özkaynak Yükümlülüklerini yeninden değerleme doğrultusunda 28.01.2023 Tarihinde tebliği yayınlamıştır.


28 Ocak 2023 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32867


TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

1/12/2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) “Asgari özkaynak yükümlülüğü ve mesleki sorumluluk sigortası” başlıklı 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca; Yönetmeliğin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen ödeme hizmetini gerçekleştiren ödeme kuruluşları için üç milyon Türk Lirası, Yönetmeliğin 4 üncü maddenin birinci fıkrasının münhasıran (g) bendinde yer alan ödeme hizmetini sunanlar hariç olmak üzere diğer ödeme kuruluşları için beş milyon Türk Lirası ve elektronik para kuruluşu için onüç milyon Türk Lirası olarak belirlenen ve 2022 yılında yapılan güncelleme kapsamında mevcut durum itibarıyla sırasıyla beşbuçuk milyon Türk Lirası, dokuz milyon Türk Lirası ve yirmibeş milyon Türk Lirası olarak uygulanan asgari özkaynak yükümlülüğü tutarları, sırasıyla yedi milyon Türk Lirası, onbeş milyon Türk Lirası ve kırkbir milyon Türk Lirası olarak olarak belirlenmiştir.


Belirlenen bu tutarlar 30/06/2023 tarihinde yürürlüğe girer.



Yayımlanan Tebliğ ile birlikte 6493 Sayılı kanun ile faaliyet yürüten Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının güncel özkaynak yükümlülükleri aşağıdaki gibi olmuştur.





Yayınlanan tebliğde belirtilen özkaynak yükümlülükleri asgari tutarlar olup 30.06.2023 tarihine kadar kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Kuruluşun göstermiş olduğu faaliyet alanları, müşteri ve işlem hacimleri, şikayetler vb. gibi kriterlerle bu belirlenen özkaynak yükümlülüğü değişmekte olup, özkaynak hesaplaması yaparken teminat yükümlülükleri özkaynak hesaplamasına dahil etmemeleri gerektiğini hatırlatmak isterim.

Asgari özkaynak yükümlülüğüne aykırılık durumunda T.C. Merkez Bankası'nın 6493 Sayılı Kanun Kapsamındaki İdari Para Cezalarına (İPC) ilişkin Açıklama Rehberi‘nde izlenecek yöntem, öngörülen yaptırım ve tedbirler ile net satış gelirlerinden tatbik edilecek oranlara dair bilgilere yer verilmektedir.

Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında