TCMB Bazı Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Faaliyet İzni Kapsamlarının Tespiti ile ilgili karar yayınladı.

 

TCMB Bazı Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Faaliyet İzni Kapsamlarının Tespitine ilişkin Resmi Gazete Kararı




Ödeme ve Elektronik Para kuruluşları 6493 sayılı kanun ile lisans kapsamına alınmış ve lisanslama süreci 2014 yılında alınan başvurular ile başlamış olup ilk lisanslar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2015 yılı içerisinde verilmeye başlanmıştı. Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları 2019 yılının sonuna kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemesi ve denetimi alanında iken 2019 yılının son aylarında çıkarılan 7192 Sayılı "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" (7192 sayılı Kanun) ile  6493 Sayılı "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun"(6493 Sayılı Kanun) da değişiklik yapılarak 01.01.2020 tarihi itibari ile düzenleme ve denetleme yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (T.C. Merkez Bankası) devir edilmişti.


6493 sayılı kanun kapsamında verilen faaliyet izinlerinin Resmi Gazete de yapılan yayınları incelendiğinde bazı Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların faaliyet izin kapsamları açık olarak belirtilmediği ve hangi bentten lisans alındığının tespitinin yapılmamasından dolayı oluşan kafa karışıklığını gidermek amacıyla T.C Merkez Bankası 2021 Eylül ayında yayınlamış olduğu "Ödemeler Alanında Sunulan İş Modellerinin Ödeme Hizmeti Türleri ile İlişkilendirilmesine İlişkin Rehber" ile kuruluşların faaliyet izni kapsamlarını ve bu kapsamda yürütebilecekleri hizmet türlerine ilişkin bir rehber yayınladı. Yayınlanan bu rehber ışığında Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların faaliyet izni kapsamları ve hangi bentlerden lisans aldığının netleştirilmesi için gerekli adımları attı. Geçtiğimiz aylarda kuruluşlardan faaliyet izinleri ile ilgili bilgileri istendi ve alınan bu bilgiler doğrultusunda kuruluşların faaliyet izin alanları belirlendi

Süreç kapsamında, 03.01.2023 Tarih ve 32062 sayılı Resmi Gazete’de T.C. Merkez Bankası tarafından " Bazı Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Faaliyet İzni Kapsamlarının Tespitine İlişkin Karar" yayınlanmıştır. Yayınlanan karara baktığımızda lisanslı tüm Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların olmadığı başlıktan da anlaşıldığı üzere bazı Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların faaliyet izin kapsamlarına dair tespitlerin yapıldığı görülmüştür. Söz konusu kuruluşların lisans kararlarında faaliyetlerine ilişkin yer almayan bentlere yer verildi ve 42 adet Ödeme ve Elektronik Para kuruluşunun faaliyet kapsamları netleştirilmiş oldu.

Bu tespit ve yayınlanan rehber dikkate alındığında bazı Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların faaliyet izni kapsamında yürüttüğü faaliyet ve iş modellerinin mevcut faaliyet izni kapsamında olmadığı dikkate alındığında T.C. Merkez Bankası tarafından ilgili kuruluşlara faaliyet genişletme için bir süre vereceği ve bu süre içerisinde gerekli aksiyonların alınması isteneceği kanaati doğmuştur.



Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların faaliyet izni kapsamında yürütebilecekleri faaliyetlere dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Eylül ayında yayınlanan rehbere de buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında