6493 Sayılı Kanun Kapsamında Ödeme Hizmeti Olarak Değerlendirilmeyen Faaliyetlerin Raporlanması

6493 sayılı  Kanun Kapsamı Dışında Kalanların Bildirim Yükümlülükleri Hakkında 


6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun (6493 sayılı Kanun) “Ödeme hizmeti” başlıklı 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında; 

“(5) Banka, ikinci fıkranın (b) ve (h) bentlerinde yer alan işlemlerin toplam büyüklük ve etki alanı açısından Bankaca belirlenecek seviyeye ulaşması durumunda, bu Kanun kapsamında ödeme hizmeti olarak değerlendirilmesine karar verebilir.” hükmü yer almaktadır

Bu kapsamda, 1 Aralık 2021 tarih ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) “Kapsam dışında kalanların bildirim yapma yükümlülüğü” başlıklı 82 nci maddesinde; 

“(1) Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen faaliyetlerden herhangi birini veya her ikisini birden yerine getiren hizmet sağlayıcıları ile (b) bendinde belirtilen faaliyetleri yerine getiren hizmet sağlayıcılar, son oniki ay içerisinde bu kapsamda gerçekleştirdikleri işlem tutarının elli milyon Türk Lirasını aşması halinde, verilen hizmetin tanımını, detaylı iş akış ve modellerini, işlem hacimleri, ortalama, asgari ve en yüksek işlem tutarı, müşteri ve üye işyeri ağı, geçerli oldukları işyeri sayısı, türü ve bunlara ilişkin coğrafi bölge dağılımı ile Banka tarafından talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeleri içeren raporu, yürütülen faaliyetin Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) ve (h) bentlerinde bulunan hangi şartlar kapsamında yerine getirildiğini de belirterek, her yıl Ocak ayı içerisinde Bankaya iletmekle yükümlüdür. 

(2) Birinci fıkra kapsamında yapılacak bildirim çerçevesinde, yürütülmekte olan faaliyetin ödemeler alanının sorunsuz gelişimini ve bu alana olan güveni etkileyebilecek boyuta ulaştığı kanaatine varılması halinde, Bankaca söz konusu faaliyetin Kanun kapsamında ödeme hizmeti olarak değerlendirilmesine karar verilebilir.” hükmü düzenlenmektedir. 

Buna göre, Yönetmelik hükmünde geçen ve Bankamıza yapılması beklenen raporlama yükümlülüğü iki ayrı durum için kaleme alınmıştır. Bu kapsamda, örneğin ilgili kuruluşun 50 milyon Türk Lirasını aşan işlemleri yalnızca 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki işlemleri olması halinde sadece bu işlemlerin raporlanması yeterli olacaktırBununla birlikte, ilgili fıkranın hem (b) hem de (h) bentleri kapsamındaki işlemleri ayrı ayrı 50 milyon Türk Lirasını aşması halinde her ikisinin de ayrı ayrı raporlanması gerekmektedir.

Hükümleri amir kabul edildiğinde Fintech Sektöründe çalışan “Kapalı Devre Cüzdan/Kart ve/veya Pazaryeri gibi anılan iş modellerine sahip son 12 aylık işlem hacmi 50 Milyon TL ve üzeri olan hizmet sağlayıcıların T.C. Merkez Bankası’na bildirim yapması için Ocak Ayının son işgününe kadar süresi bulunmaktadır. 

Hizmet sağlayıcıların hangi iş modeline sahip oldukları, hangi istisnaya dayandıklarına ve işlem hacimlerine ve sunulan işlem hacimlerinde 50 Milyon’u geçmesi durumunda her iki iş modeline dair bilgileri T.C. Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu formatta Ocak Ayı’nın sonuna kadar T.C. Merkez Bankasına Raporlanması gerekmektedir.

Raporlama süresi yaklaşırken faaliyet gösteren kuruluşlara hatırlatmakta isterim.


T.C. Merkez Banası yayınlamış olduğu rehber ve formata buradan ulaşabilirsiniz.


Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında