T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da Değişiklik Taslağı


    6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (Kanun) 27 Haziran 2013 tarihinde 28690 sayılı Resmî gazete yayınlanan karar ile Ödeme Sistemleri ve Ödeme Hizmetleri alanında bir düzenleme yürürlüğe girmişti.

Yürürlüğe giren kanunla Ödeme ve Elektronik Para kuruluşları Kanun ile lisans kapsamına alınmış ve lisanslama süreci 2014 yılında alınan başvurular ile başlamış olup ilk lisanslar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2015 yılı içerisinde verilmeye başlanmıştı. Ödeme ve Elektronik  Para Kuruluşları 2019 yılının sonuna kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemesi ve denetimi alanında iken 2019 yılının son aylarında çıkarılan 7192 Sayılı "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" (7192 sayılı Kanun) ile  6493 Sayılı "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun"(6493 Sayılı Kanun) da değişiklik yapılarak 01.01.2020 tarihi itibari ile düzenleme ve denetleme yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (T.C. Merkez Bankası) devir edilmişti.

T.C. Merkez Bankası Ödeme ve Elektronik Para kuruluşların kontrol ve denetim sürecini devir aldıktan sonra 2021 yılının son aylarında Kanun'un ikincil düzenlemeleri olan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik ve Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ de değişiklikler yapılmıştı. Yapılan bu değişiklikle Açık bankacılık Kanun’un ikincil düzenlemeleri içerisine dahil edildi.  Geçtiğimiz aylarda yapılan değişikliklere yenilikler eklenerek ödeme ve elektronik para kuruluşları alanında yeni kavramlar ve hizmetler eklendi. Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Denetimi T.C. Merkez Bankasına geçtikten sonra yeni gelişmelerle sektörü geliştirme ve denetim odaklı gelişmeler yapıldığına şahit oluyoruz. 

T.C. Merkez Bankası bugün 6493 sayılı Kanun da değişiklik önerisini görüşe açmış ve açılan görüşte dikkatimi çeken değişlikleri aşağıda paylaşmaya çalıştım.

  • Sandbox kavramı Türkçeye Çevrilerek “Ödemeler deney alanı” tanımı  olarak ekleniyor,
  • Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları için asgari sermaye tutarları güncelleniyor.
  • Kanunda Sermayeler, Fatura Hizmetleri İçin “bir milyon” olan on milyon’a , Ödeme Kuruluşları için “iki milyon” olan sermaye yirmi milyon’a, Elektronik Para Kuruluşları için “beş milyon” olan sermaye elli milyon’a çıkarılıyor. 
  • Ayrıca T.C. Merkez Bankası kuruluşların sermayesini üç katına kadar çıkartabilecek.
  • Ödemeler Deney Alan’ı için yenilikçi iş modellerinin geliştirilmesi ve test edilmesi için dahil olacak kuruluşları seçme ve kriterleri belirleme yetkisi
  • Ödemeler Deney alanında faaliyet yürütecek kuruluşların sürelerini belirleme
  • İzinsiz faaliyet gösteren kuruluşların denetimi, bilgi ve belge isteme yetkisi
  • Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları hesaplarında bulunan Ödeme fonları ve Elektronik Para’ların haczi, tedbir vb. süreçlerle bankalar tarafından Ödeme ve Elektronik Para kuruluşlarına iletilmesi ve kuruluşlar tarafından aksiyon alınarak kuruluşların hesaplarına haciz, tedbir vb. uygulamalarla karşı karşıya kalmanın önüne geçilmiş oluyor,
  • Sahtecilik, dolandırıcılık yasadışı bahis ve kumar gibi konularda T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenecek bir merkezi yapı ile kuruluşların kendi aralarında bilgi ve belge paylaşımının önü açılıyor.
  •  T.C. Merkez Bankası Denetim ve gözetim kapsamında yapacağı denetimler için kuruluşlardan yıllık bir ücret talep edebilecek, bu ücret bir önceki yıl bilanço toplamının on binde ikisini geçmeyecek.
  •  Faaliyet izni başvuru ve izin kapsamında alınacak olan ücretleri beş katına kadar arttırabilecek ve beşte birine indirebilecek.
  • TC. Merkez Bankası geçici faaliyet durdurma için süre vermeden kuruluş ’un faaliyet izni iptal edebilecek.

 

Şeklinde yeni değişiklikler olarak karşımıza çıkmakta.

Burada kuruluşlar için olumlu olan yenilikleri görmekle birlikte kuruluşları zorlayacak olan sermaye yeterliliği ve bir de yeni yıl ocak ayında yeniden değerleme ile öz kaynak yükümlülüğünün artacak olması. T.C. Merkez Bankası Sermaye yükümlülüğünü artışıyla Öz kaynak yükümlülüğünde bir değişiklik yapacak mı merak etmiyor değilim.

Keyifli okumalar. 


Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında