6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri için Uyum süresi Uzatıldı

 ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME HİZMETİ  SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK  YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK




    Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları (Kuruluşlar)  "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (T.C. Merkez Bankası25 Kasım 2022 Tarih ve 32024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " (Değişiklik Yönetmeliği) ve "Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" (Değişiklik Tebliği) ile güne uyandı.

Yayımlanan bu değişiklik Tebliğ tarafında bekleniyor olsa da yönetmelik sektör ve temsilcileri için de bir sürpriz oldu. Bu da henüz Yönetmelik ve Tebliğ konusunda eksikleri olan kuruluşlar için olumlu bir gelişme olarak yansıdı. 

Bu bağlamda T.C. Merkez Bankası tarafından yayımlanan değişikliği ilgili maddeler üzerinden inceleyerek hangi konularda süre tanındığına bakalım.



25 Kasım 2022 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32024

YÖNETMELİK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME HİZMETİ

SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 1/12/2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci ve beşinci  fıkralarında yer alan “bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde” ibareleri ve onbirinci  fıkrasında yer alan “bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl boyunca” ibaresi ile dokuzuncu, onyedinci ve onsekizinci fıkralarında yer alan “bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde” ibareleri “28/2/2023 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “birinci fıkrada yer alan” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, bu fıkra kapsamındaki kuruluşlar, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları ile 66 ncı maddesinde yer alan hükümlere 1/12/2022 tarihine kadar uyum sağlamak zorundadır.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.



Yayımlanan Değişiklik Yönetmeliğinin 1'inci maddesinde yapılan değişiklikler ilgili maddeler üzerinde ve açıklama olarak aşağıda paylaşılmıştır.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 

1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyette bulunan kuruluşlar, bu Yönetmelik ile getirilen ve bu Yönetmeliğin 84 üncü maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte daha önce yer almayan hükümlere, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde  28.02.2023 tarihine kadar uyumlu hale gelmekle yükümlüdür.

-    Yürürlükten kaldırılan Yönetmelikte var olmayan fakat Yeni Yönetmelikle (01.12.2021 Tarihinde yayımlanan) getirilen yükümlülüklere uyum süresi 28.03.2023 tarihi olarak güncellenmiştir.

5- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kullanımda olan ancak bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Kanunun 18 inci maddesinin beşinci fıkrası kapsamında değerlendirilmeyecek hizmetler ve bu hizmetleri sunan tüzel kişiler bu Yönetmeliğin 34 üncü ve 35 inci maddeleri hariç bu Yönetmelikte yer alan hükümlere bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde  28.02.2023 tarihine kadar, bu Yönetmeliğin 34 üncü ve 35 inci maddelerinde yer alan hükümlere ise mümkün olan en kısa süre içerisinde uyumlu hale gelmekle yükümlüdür.

9- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla nezdinde ödeme hesabı bulunduran ve Banka Ödeme Sistemlerinde 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen hesaba ödeme işlemleri açısından, toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcıları, bu Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde 28.02.2023 tarihine kadar yerine getirir. Banka, bu süreyi, her defasında altı ayı aşmamak üzere iki kez uzatmaya yetkilidir. Nezdinde ödeme hesabı bulunduran diğer tüm ödeme hizmeti sağlayıcıları, Banka Ödeme Sistemlerinde gerçekleştirilen hesaba ödeme işlemleri açısından toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcıları için bu fıkra kapsamında Banka tarafından öngörülen sürenin tamamlanmasının ardından bu Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bir yıl içerisinde yerine getirir.

11- Bu Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında teknik gereklilikleri belirlenmiş veri paylaşım servisleri hizmetleri, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl boyunca 28.02.2023 tarihine kadar standart olmayan servisler kullanılarak da verilmeye devam edilebilir. Banka, bu süreyi, altı ayı aşmamak üzere uzatmaya yetkilidir.

17- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet izni başvurusunda bulunanlar hakkında bu Yönetmeliğin sadece 11 inci maddesi, özkaynak ve teminat yükümlülüğüne ilişkin hükümleri ve ödeme fonlarının korunması ve elektronik para karşılığı toplanan fonların korunmasına ilişkin hükümleri uygulanır. Bu kişilerin başvuruları hakkında diğer hususlara ilişkin olarak bu Yönetmeliğin 84 üncü maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve yürürlükten kaldırılan 27/6/2014 tarihli ve 29043 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğ hükümleri uygulanır. Bu fıkraya göre faaliyet izni verilen kişiler, bu Yönetmeliğin uygulanmayan hükümleri ile bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca Banka tarafından yapılacak düzenlemelerde yer alan hükümlere en geç bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde 28.02.2023 tarihine kadar uyumlu duruma gelmekle yükümlüdür.

18- Beşinci fıkra kapsamında olup bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet izni başvurusunda bulunanlar hakkında bu Yönetmeliğin sadece 11 inci maddesi, özkaynak ve teminat yükümlülüğüne ilişkin hükümleri ve ödeme fonlarının korunması ve elektronik para karşılığı toplanan fonların korunmasına ilişkin hükümleri uygulanır. Bu kişilerin başvuruları hakkında diğer hususlara ilişkin olarak bu Yönetmeliğin 84 üncü maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve yürürlükten kaldırılan 27/6/2014 tarihli ve 29043 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğ hükümleri uygulanır. Bu fıkraya göre faaliyet izni verilen kişiler, bu Yönetmeliğin uygulanmayan hükümleri ile bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca Banka tarafından yapılacak düzenlemelerde yer alan hükümlere en geç bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde 28.02.2023 tarihine kadar uyumlu duruma gelmekle yükümlüdür. Beşinci fıkra kapsamında değerlendirilecek faaliyetlerin aynı grup altındaki başka bir tüzel kişi tarafından sunulması ve bu faaliyetlerin faaliyet izni başvurusunda bulunmuş olan kişilere devredilecek olması durumunda da bu fıkra hükümleri uygulanır.

 

01.12.2022 Tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğin Geçici Maddesi ve alt bentlerinde yer alan "bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde" ibaresi 25 Kasım 2022 tarih ve 32024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Değişiklik Yönetmeliği ile 28.02.2023 olarak güncellenmiş ve bu güncelleme ile kuruluşların uyum süreci yaklaşık olarak üç ay süre ile uzatılmıştır.


Kuruluşlar tarafından yapılamayacak faaliyetler

Madde-15       

4) Kuruluş, işlemin her iki tarafının da Türkiye’de yerleşik olduğu ve Türkiye’de bulunan ödeme hizmeti sağlayıcılarının kullandığı ödeme işlemleri ile ilgili olarak döviz alım satım işlemi yapamaz. Kuruluş, işlemin taraflarından birinin yurt dışında bulunması şartıyla ve aşağıdaki koşulların bulunması durumunda, sadece ödeme hizmetinin sunulmasıyla ilgili olmak kaydıyla döviz alım satım işlemi yapabilir:

a) Bir ödeme hesabına bağlı olarak gerçekleştirilen ödeme işlemleri ile ilgili döviz alım satım işlemlerinde, döviz alım satım işleminin tutarının ödeme işlemine konu tutarı aşmaması ve her halükarda ödeme işlemi ile ilgili alım satım işlemi yapılan dövizin en geç ertesi iş günü sonu itibarıyla aynı müşteriye ait bir ödeme hesabında bulunmaması.

b) Herhangi bir hesaba bağlı olmaksızın yapılan döviz alım satım işlemlerinin ilgili para transfer veya havale işlemi ile ardışık veya ardışığa yakın işlem numaraları almasının ve işlemlerin birbirleri ile ilişkili olduğunun tespit edilmesinin sağlanması ve birbirini takip edecek şekilde gerçekleşmesi.

(5) Kuruluş, dördüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerine uyulması kaydıyla, Türkiye’de yerleşik sayılmayan kişilere ilişkin sunduğu ödeme hizmetleri ile ilgili olarak, sadece ödeme hizmetinin sunulmasıyla ilgili olmak şartıyla döviz alım satım işlemi yapabilir. Kuruluşun, işlemin iki tarafı da yurt dışında yerleşik kişilerden oluşan ödeme işlemlerine ilişkin sunduğu ödeme hizmetleri ile ilgili olarak gerçekleştirdiği döviz alım satım faaliyetleri ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralara aykırılık olarak değerlendirilmez.


Ödemelerde kullanılacak para birimi

MADDE 66 – (1) İşlemin taraflarından birinin yurt dışında bulunduğu ödemeler, 7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda belirlenen düzenlemelere uygun olmak kaydıyla tarafların anlaştığı para birimi kullanılarak gerçekleştirilir.

(2) 15 inci maddenin dördüncüsü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ödeme işleminin başlatılmasından önce bir ATM veya POS cihazı aracılığıyla veya alıcı tarafından ödeme işlemi ile ilgili olarak döviz alım satım hizmeti sunulması durumunda, bu hizmeti sunan taraf gönderene ücretler ve kullanılan döviz kuru ile ilgili bilgileri sunar. Gönderen, işlemi gerçekleştirmesi durumunda döviz alım satım hizmeti dahil ödeme hizmetini bu bilgiler ışığında kabul etmiş sayılır.

(3) Kuruluş, işlemin her iki tarafının da Türkiye’de yerleşik olduğu ve Türkiye’de bulunan ödeme hizmeti sağlayıcılarını kullandığı ödeme işlemlerini sadece Türk Lirası ile gerçekleştirebilir.

(4) Kuruluş tarafından Türkiye’de yerleşik kişilere döviz cinsinden ödeme hesabı açılmaması, açılacak ödeme hesaplarına döviz yatırılmaması ve bu hesaplarda döviz bulundurulmaması esastır. İşlemin taraflarından birinin yurt dışında bulunduğu ödemenin birinci fıkra uyarınca döviz ile gerçekleştirilmesinin kararlaştırılması durumunda, ödeme hesabına döviz yatırılması, mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar saklı kalmak kaydıyla, yurt içinden yurt dışına gönderilmek üzere yatırılan dövizin en geç ertesi iş günü sonu itibarıyla, yurt dışından yurt içine gönderilen dövizin ise en geç bir ay içerisinde aynı müşteriye ait bir ödeme hesabında bulunmaması şartıyla mümkündür. Banka, kuruluş tarafından ödeme işlemine ilişkin risk yönetimi faaliyetleri kapsamında ilave süreye ihtiyaç olduğuna karar vermesi durumunda, özellik gösteren belirli işlem türleri için bu süreyi bir ayı aşmayacak şekilde uzatmaya yetkilidir. Bu fıkranın uygulanmasında, 15 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümleri saklıdır.


01.12.2022 Tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik'in  döviz ile işlem yapılmasına dair maddeleri olan 15/4, 15/5 ve 66'ıncı maddeleri için ek bir süre verilmemiş 01.12.2022 Tarihi uyum süreci için geçerliliğini korumuştur.




25 Kasım 2022 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32024

TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE

ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARININ ÖDEME HİZMETLERİ

ALANINDAKİ VERİ PAYLAŞIM SERVİSLERİNE İLİŞKİN

TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 1/12/2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde”, ikinci fıkrasında yer alan “bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde” ve üçüncü fıkrasında yer alan “bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl boyunca” ibareleri   “28/2/2023 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.




Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyette bulunan kuruluşlar, bu Tebliğ ile getirilen ve bu Tebliğin 32 nci maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğde daha önce yer almayan hükümlere, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde 28.02.2023 Tarihine kadar uyumlu hale gelmekle yükümlüdür.


01.12.2022 Tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ Geçici Madde 1'de yer alan "bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde" ibaresi 25 Kasım 2022 tarih ve 32024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Değişiklik Tebliği ile 08.12.2023 olarak güncellenmiş ve bu güncelleme ile kuruluşların uyum süreci yaklaşık olarak üç ay süre ile uzatılmıştır. 


Bu bağlamda Kuruluşlar T.C. Merkez bankasının yayımlamış olduğu Değişiklik Yönetmeliği ve Değişiklik Tebliği kapsamında Yönetmelik'in 15/4,15/5 ve 66'ıncı maddeleri hariç olmak üzere tüm süreçler için 28.02.2023 tarihine kadar uyum süresi uzatılmış olup bu bağlamda hızlıca aksiyon almaları T.C. Merkez Bankası nezdinde olumlu izlenim bırakmaları için faydalı olacaktır.

T.C. Merkez Bankası yapmış olduğu bu değişiklik ile Kuruluşların Finansal yeterlilikleri ve sistemsel geliştirme sürelerini uzatmış firmalara bir nefes alma şansı tanımış oldu. Bu süreç içerisinde kuruluşların hızlı aksiyon alması önem arz etmekle birlikte T.C. Merkez Bankasının Ocak 2023 de yeniden değerleme ile finansal yeterliliklerde "Sermaye, özkaynak, teminat" konuları hakkında nasıl bir oran belirleyeceği de merak konusu olup yakından takip edeceğiz.


Ayrıca Açık bankacılık faaliyeti için başvuru süresi de yayınlanan bu değişiklikle uzamış gibi duruyor. 



Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

  


Kaynaklar: 
Değişklik Yönetmeliği : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221125-4.htm
Değişklik Tebliği        https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221125-11.htm
Asgari Özkaynak       : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220122-21.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında