Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları'nın

İş modeli ve Sürekliliği 




 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 'nın 2022 yılının 2. döneminden itibaren vermiş olduğu 18 adet faaliyet izni ile 44 Elektronik Para, 30 Ödeme Kuruluşu olmak üzere 74 adet Ödeme ve Elektronik Para kuruluşu faaliyet izni alarak sektöre giriş yapmış oldu.


Bu bağlamda sahaya baktığımızda lisanslı kuruluşların çok azı farklı iş modelleri ile faaliyetini yürüttüğünü ve genelinin faaliyetlerinin ise aynı olduğunu görüyoruz. Yeni faaliyet izni alan kuruluşların ise bir kaçının kendine özgü iş modeli ile faaliyet izni aldığını ve kendini sahaya kabul ettirebileceğini görüyoruz. Peki ya pazarda var olan iş modelleri ile sektöre giren kuruluşlar burada nasıl bir iş modeli ve projeksiyon ile varlıklarını sürdürmeyi planladıklarını merak etmiyor değilim.


Pandemi ile dijitale yönelen vatandaşların ödeme ve elektronik para kuruluşlarını özellikle yeni gelen kuruluşların inovatif ve katma değerli ürünler ile sahaya çıkmamaları durumunda kendilerini kabul ettirmeleri çok zor görünüyor. (hazır müşterisi olanlar hariç :) )


Tabi bu ürün yada ürünler ile sahaya çıkmaları için de şirketin iç süreçlerinin doğru kurgulanmış iç sistemlerinin olması ve bunun yanında satış ve pazarlama ekibinin de oluşturmuş olması çok önemli. Tabi ki kuruluşlar satış ve pazarlama stratejisini belirlemiştir fakat unutmamalılar ki her şey sadece satış ve pazarlama değil, kullandıkları bilgi teknolojileri alt yapısının stabil olması ve gerçek anlamda yük testlerinin yapılmış olması, sistemin olağan üstü tüm senaryolara karşı iş sürekliliği kapsamında müşteri mağduriyetinin yaşanmaması için ikincil sistemlerin ayakta tutulması vb. gibi süreçlerin önemi sadece müşteri ile buluştuğunda yada işlem akmaya başlandığında anlaşılabiliyor. Ayrıca İç Sistemlerin de sadece personel istihdamı ile yürümeyeceğini sistemler ile desteklenmesi gerektiği ve bu sistemlerin de doğru ve çalışır olduğunu yapılan kontrol testleri ile sürekli test edilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda olacaktır.


Doğru bir iç sistem ve iç sistem ekibi ile fark yaratan iş modelleri bu sektörde her daim var olmaya devam edecektir.


Not: İç sistemler de şirketler personel istihdamı konusunda sorunlar yaşadıkları ve bunun da ilerleyen günlerde daha da artacağı yayınlanan iş ilanlarında görülmektedir.

Sevgi ve saygılarımla...

Ömer ŞAHİN


Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

T.C. Merkez Bankası, 6493 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı’nı Görüşe Açtı

6493 Sayılı Kanunun ikincil düzenlemelerinde Mevzuat 2.0 yayımlandı.

6493 Sayılı Kanun'un ikincil düzenlemeleri hakkında